Este așezată in zona subcarpatică de nord a Moldovei, la o altitudine de 247 m. Cel mai înalt punct de pe raza comunei este Dealul Holm, cu o înălțime de 250 m. Prin Cordăreni trec și paralele de 48 grade 10 minute latitudine nordică și 26 grade și 40 minute longitudine estică.

Comuna este așezată în partea de nord a centrului teritorial al județului Botoșani, iar relieful se caracterizează prin platouri, dealuri și văi. Satul Cordăreni este așezat în albia majoră, de o parte și d alta a pârâului Ibăneasa, iar satul Grivița este așezat pe platoul numit „Dealul Iazului Păun”. La est este străjuită de Dealul Holm, iar principalele ape de pe teritoriul comunei sunt pârâul Ibăneasa și Pârâul Boilor.

Comuna Cordăreni are urmatoarele localități în administrație: Grivița, Slobozia și Cordăreni.

Activitățile specifice zonei sunt: agricultura tradițională individuală, cultura pomilor fructiferi, creșterea animalelor, pescuitul; iar principalele activități economice practicate în zonă sunt: industri mică, prelucrarea lemnului, prelucrarea pieilor de animale, prelucrarea laptelui, comerț și tinichigerie.

Principalele oportunități și obictive turistice ale comunei sunt:

- Monumentul eroilor căzuți în cele două războaie mondiale

- Dealul Holm cu cei cinci stejari seculari

- Cabana de la pădurea Cordăreni – Făzănărie

- Fanfara „Stejarul” de la Cordăreni și Formația de Căluți din satul Grivița

- Datini și oboceiuri bine conservate

- Muzeul Satului din Slobozia