Viișoara (în trecut Bivolu) este o comună în județul Botoșani, Moldova, România, formată din satele Cuza Vodă, Viișoara (reședința) și Viișoara Mică.

Din punct de vedere geostructural,comuna Viișoara este așezată in Platforma Moldovenească.Substratul geologic este constituit predominant din depozite argilo-nisipoase, aparținând ca vârstă Salmațioanului inferior.Structura acestor depozite este foarte simplă, stratele fiind înclinate ușor, de la nord-vest spre sud-est.Peste formațiunile sarmațiene sunt așezate cele mai noi depozite de varstă cuaternară(pleisticen si holocen), alcătuite din aluviuni pe șesuri, dealuri și versanți și numai pe unele dealuri din luturi loessoide.

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Viișoara se ridică la 1.953 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 2.293 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (97,29%). Pentru 2,61% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (94,88%), cu o minoritate de martori ai lui Iehova (2,25%). Pentru 2,61% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.